FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Nedir? Nasıl Kullanılır?
Paylaş :

Herkese merhabalar, ben Burak!

Kısaca kendimi tanıtmam gerekirse 2010 yılında beri dijital reklam sektöründe birçok markaya hizmet vermiş, başta google ads olmak üzere hemen hemen tüm reklam mecralarını birçok sektörde kullanmış, dijital dünya meraklısı bir reklamcıyım. 6 yıldır “CRM Medya” çatısı altında çalışmaktayım.

Başta Google Ads olmak üzere dijital reklam dünyasındaki birçok ezberi bozmak için bu yazı serisini yazmaya karar verdim, kariyerime Google Ads hesap yöneticisi olarak başladığım dönemden, kendi ekibimi yönettiğim döneme kadar başta kendimde yaşadığım ve arkadaşlarımda da gördüğüm gereksiz alışkanlıkları anlatarak seriye başlıyorum.

İlişkilendirme Modelleri Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Google Ads hakkında bilginiz yok ise maalesef bu konu sizlere biraz yabancı gelecektir, bu yüzden şimdiden kusura bakmayın,

Özetlemem gerekirse Google Ads kullanma amacımız büyük oranda dönüşüm sağlamaktır. Bu bir e-ticaret sitesi için satış, bir gayrimenkul firması için form doldurma ya da bir yazar için makalesinin 1 dakikadan fazla okunması olabilir.

İlişkilendirme Modeli ise kısaca, dönüşüm yolundaki birden fazla olan etkileşime verilen puanlamadır.

Gayrimenkul sektörü için dönüşümleri ayarladığımız bir örnek:ilişkilendirme modüllerin nedir

Örnekte de göreceğimiz üzere gayrimenkul sektöründe bir markamız için kullandığımız bir kurguyu ve burada dönüşüm modeli (ilişkilendirme modeli) olarak “Son Tıklamayı” kullandığımızı görmekteyiz.

Son Tıklama Modeli Nedir ? Ne Zaman Kullanmalıyız ?

Son tıklama modelini kısaca anlatmak gerekirse, tüm puanlamayı son etkileşime veren bir ilişkilendirme modelidir. Son tıklama modeli, hesap ilk açıldığında kullanılması önerilir; ancak ilerleyen dönemlerde hesapta uygulanan stratejilere ve dönüşüm sayısına göre değiştirmemiz gerekir ki, işte tam burada vazgeçmediğimiz ilk alışkanlığa geliyoruz. Bu konuya dikkat etmeliyiz. Peki hangi ilişkilendirme modelini kullanmalıyız? Cevabına beraber bakalım.

Zamana Bağlı Azalma Modeli Nedir ?

Zamana bağlı azalma modeli tüm puanlamayı (dönüşümü) son tıklamadan farklı olarak son etkileşime göre değil, yakın zamanda dönüşüme katkı sağlayan reklamlara veren bir dönüşüm modelidir ve işte bu yüzden kesinlikle son tıklamadan sonra kullanılan dönüşüm modeli olabilir.ilişkilendirme modülleri nasıl kullanılır

Zamana bağlı azalma modelinin nasıl çalıştığını Google Analytics tarafındaki verileri kullanarak açıklamaya çalışacağım. Gayrimenkul sektöründe bir markamızın verilerini incelediğimizde görmekteyiz ki dönüşüm gerçekleştiren kullanıcıların %85’i siteye ilk giriş yaptığında dönüşüm gerçekleştirmiş, diğer %15’lik kısmı ise 2. ile 30. gün arasındaki günlerde siteye girmiş ve siteyi birden fazla kez ziyaret etmiştir. Bu da bize şunu gösteriyor ki, bu hesap özelinde eğer ilişkilendirme modeli olarak “Son Tıklama Modelini” kullanırsak dönüşüm yolundaki sadece son etkileşime değer atar, “Zamana Bağlı Azalma Modeli” kullanırsak dönüşüme yakın zamanda gerçekleşen reklam etkileşimlerine değer atar. Böylece hesap optimizasyonu sadece tek bir yola göre değil, birden çok gerçekleşen yollara göre daha verimli bir şekilde yapılabilir.

Veriye Dayalı İlişkilendirme Modeli Nedir ?

Veriye Dayalı İlişkilendirme Modeli, dönüşüm yolunda her bir etkileşimin gerçek katkısını hesap verilerine dayanarak hesapladığı için diğer ilişkilendirme modellerinden ayrılır. Burada Google’a ait yapay zeka gerçekten etkili bir şekilde çalışmaktadır. Dönüşümden elde edilen reklam yolları ile gerçekleştirmeyen reklam yolları karşılaştırılır ve yapay zeka harcamayı dönüşüm gerçekleştiren reklam yollarına yönlendirir. (Anahtar kelime ya da reklam metni olabilir.)

Veriye Dayalı İlişkilendirme Modeli’ni kullanabilmek için 30 günde minimum 15.000 tıklama almak gerektiği ve minimum 600 dönüşüm elde edilmesi gerektiği belirtilmektedir, ancak birçok hesapta daha az dönüşüm ile de bu ilişkilendirme modeli kullanılabilmekte.

Eğer teklif modeli olarak EBM ( Edinme Başı Maliyet) kullanıyorsanız Veriye Dayalı İlişkilendirme Modelini kesinlikle denemenizi öneririm.

Aklınıza takılan herhangi bir konuda çekinmeden mesaj atabilirsiniz mümkün olan en kısa sürede cevap vermeye çalışacağım.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere 🙂

Not: Yazımda kullanmadığım ilişkilendirme modellerinden bahsetmedim. ( İlk tıklama, doğrusal ve konuma dayalı) Bu ilişkilendirme modelleri hakkında da bilgi almak isterseniz tıklayınız.

Aegean Regional Manager

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya