FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM

Kullanıcı Deneyimi (UX) ve SEO İlişkisi

Kullanıcı Deneyimi (UX) ve SEO İlişkisi
Paylaş :

Genellikle bir web sitenin kullanıcı deneyimi (UX) ile yine aynı siteye uygulanan arama motoru optimizasyonu  (SEO) çalışmaları birbirinden ayrı düşünülmektedir. Çoğu zaman, her bir yönden sorumlu iki bölüm, birbiriyle bağlantısı yokmuş gibi çalışırlar ve birinin diğerini etkilemediğine inanarak tek taraflı kararlar alırlar. Bu düşünceye sahip olmak tehlikelidir. Bunun yerine, UX ve SEO siteyi daha iyi hale getirmek için birlikte çalışmalıdır; bağımsız parçalar olmak yerine tek bir bütün olarak çalışmalıdırlar. Daha da önemlisi, sitede iyi veya kötü bir kullanıcı deneyimi yaratan faktörler SEO’yu etkileyebilir, bu da önemli noktaları paylaşmak ve birlikte çalışmak için sitenin başarısında büyük önem taşır.

Hangi unsurlar üzerinde işbirliği yapılmalı?  UX’in ve SEO’nun birbiriyle ile ilgisi olmayan bazı bileşenleri vardır! Hem kullanıcı deneyiminin hem de SEO’nun tüm bölümleri birbiriyle alakalı değildir, ancak bunlardan biri üzerinde karar verildiğinde etkisinin ne olabileceğini düşünmek gerekir.

Aşağıda belirtilen öğeler, UX ve SEO’yu entegre etmek için en önemli durumlardan bazılarıdır. Bunlar, sitenizin kurulumunun her iki alanını da zayıf kararların sonuçlarıyla etkileyecektir. Her öğede ilerledikçe, bu iki hedefin etkileşimini daha iyi anlayabilmeniz için hem kullanıcı deneyimini (UX) hem de arama motoru optimizasyonunu nasıl etkilediğini ele alacağız.

Peki UX tasarımı ne anlama geliyor?

Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı, araştırmaya ve bir tasarımcının kullanımına sunulan çeşitli araçlara dayanan insanların duygularına ve kullanıcı davranışlarına hitap etme sürecidir. UX  ve SEO, kullanıcıyı mutlu etmekle ilgilidir. Ortak hedefleri ve amaçları vardır: işi müşteriye ulaştırmak ve kullanıcı davranışını etkilemek. UX ve SEO birlikte çalışarak bir marka veya işletme için harikalar yaratabilir. UX tasarımcılarının rolleri, SEO uzmanlarının rolleriyle birleştiğinde, hedeflemeyi ve optimizasyonu web üzerinden bir markayı veya hizmeti tanıtmak için mükemmel bir yol haline getirir. Farklı yaklaşımlara ve nihai hedeflere sahip olabilirler, ancak gerçek şu ki, UX ve SEO birbirini tamamlıyor.

UX’in SEO İçin Önemi?

Bu iki tarafın neden birbirlerini önemsemesi gerektiğini üzerinde durduk, SEO’nun neden UX ile ilgilenmesi gerektiğine bir göz atalım. Bunun en önemli nedeni, kullanıcı davranışı ve sinyallerinin arama motoru sıralama belirlemelerinde giderek artan bir rolde olmasıdır. Kullanıcılar, yanlış bilgi, kötü işlevsellik veya kötü tasarım nedeniyle sitenizi sık sık terk ederse, bu durum arama motorları tarafından sitenizde yüksek bir hemen çıkma (bounce rate) oranına sahip olacağı ve sıralamanızın bir sonucu olarak zarar görmesi anlamına gelir. Ancak olağanüstü bir kullanıcı deneyimi ile müşterilerinizi sitede daha uzun süre kalmaya daha fazla etkileşime girmeye ikna edebilir ve arama motorundaki sıralamanızı güçlendirebilirsiniz. 

SEO ve UX’i Etkileyen 5 Önemli Faktör

1)Site Hızı(Page Speed)

Araştırmaya göre, internet kullanıcılarının neredeyse yarısı bir sitenin iki saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini bekliyor ve üç saniye içinde yüklenmediyse sitenin terk edilmesiyle sonuçlanıyor. Bu bir kullanıcı deneyimi (UX) problemidir, çünkü yavaş bir site kullanıcılar arasında hayal kırıklığı yaratır. Bu bir SEO sorunudur çünkü sayfa hızı sıralamanızı doğrudan etkiler. Yavaş sayfaları değerlendirmek ve sorunları çözmek için birlikte çalışmalı, kullanıcılar sitenizdeki bilgilere hızlı bir şekilde erişebildiğinde, her iki bölüm için de fayda sağlamış olacaktır.

2) Mobil Uyumluluk (Mobile Responsiveness)

Bugün mobil bir çağda yaşıyoruz ve mobil kullanıcıları barındıran herhangi bir site başarısızlık riski altındadır. Çünkü mobil uyumlu bir sitenin olmaması, kullanıcılar arasında tekrar hayal kırıklığı yaratacak ve bir UX sorunu olan sayfanın terk edilmesine sebeb olacaktır. Ancak, Google’ın yeni algoritması özellikle mobil cihazlara uygun sayfaları arar ve mobil arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alır ve bu da bunu bir SEO sorunu haline getirir.

3)İç Bağlantı(Internal Links)

Sitenizdeki iç bağlantı, hepimizin bildiği gibi bağlantı kurma arama motoru sıralamalarını artırabilir bu durum SEO ile ilgili gibi görünebilir. Ancak, kullanıcılar bu bağlantıları daha fazla bilgi bulmak ve belirli konular hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullandıklarında bu bir UX konusu haline gelir. Doğru bağlantı metni içeren bir bağlantı sağlamak, sıralamanızı oluştururken ziyaretçilerin bağlantıdan neler bekleyebileceğini kolayca vurgulayacaktır.

4)İçerik(Content)

İçerik oluşturma genellikle SEO uzmanlarına da düşer, ancak kullanıcı düşünülmeden içerik oluşturmak bir hatadır. İçerik üretirken ve yayınlarken kullanıcının isteklerini ve ihtiyaçlarını ön planda tutarak hem tasarım hem de optimizasyon göz önünde bulundurulmalıdır. İçeriğin net okunabilirliği olmalı ve sitede zaman geçirmeye ikna edecekse kullanıcıya hitap etmelidir. Aynı zamanda, yayınlanan içeriğinizin alakalı ve bilgilendirici olması, belirli konular hakkında derinlemesine bilgi sağlaması gerekir.

İçeriğinizin okunabilirliğini artırmak için bazı basit püf noktaları; başlık etiketlerinin ve madde işaretlerinin kullanılması gerekir. Bilgiyi ayırmak ve bu şekilde sunmak, büyük metin parçalarını okuyucunun sindirmesi için daha iyi yönetilebilir hale gelmesine yardımcı olur. İnsanlar görsel öğeleri yazılı bilgilerden daha hızlı işleyebildiğinden, sayfaya görsel içerik eklemek isteyeceksiniz. Bu durum, kullanıcıların sitede daha iyi bir deneyim yaşamasına ve daha fazla içerik oluşturulmasıyla sitede gezinme ve keşfetme verimliliğini artırmaya yardımcı  olmuş olacaktır. 

5)Sayfa Çıkış Hızı(Bounce Rate)

Sayfa hızını tartışırken bu konudan kısaca bahsetmiştik, ancak kullanıcılar sitenizde iyi bir deneyime sahip değilse ayrılırlar. Bu kullanıcıların hemen çıkma oranı, arama motorundaki sıralamanızı doğrudan olumsuz yönde etkileyecektir. Arama motoru sıralamaları düşürdükçe, yeni kullanıcıların sizi bulması daha zor olacaktır. Kullanıcılarla etkileşime geçmek ve onları sitede kalmaya ikna etmek için, her zaman niçin arama yaptıklarını unutmayın.

Onlara mükemmel bir kullanıcı deneyim sunmalı ve sitenize girdiklerinde arama sorgularıyla alaka düzeyini göstermelisiniz çünkü sitenize gelen ziyaretçinin sabrı neredeyse hiç yoktur, çünkü birçok seçeneği vardır.

SEO ve kullanıcı deneyimini tek bir birim olarak düşünmelisiniz. İki bileşen, sitenizin performansını önemli ölçüde etkileyebilecek karmaşık bir şekilde iç içe geçer. Sitenize gelen ziyaretçiler sizi aktif bulamazsa, olağanüstü bir kullanıcı deneyimi hiçbir şey ifade etmeyecektir.

Öte yandan, sizin iyi bir UX’iniz varsa sizi arama motorları aracılığıyla bulan yeni kullanıcılar geri dönecektir. Kullanıcı deneyiminin yalnızca sitenizdeki mevcut ziyaretçiler için geçerli olmadığını, aynı zamanda bir ziyaretçinin sitenize ilk tıkladığında başladığını bilmek önemlidir. Sayfa hızından içeriğe ve resimlere kadar her şey, kullanıcının deneyimini ve sayfanın arama motorundaki sıralamasını etkiler. SEO ekipleri UX ekiplerinden çok şey öğrenebilir veya tam tersi UX ekipleri  SEO ekiplerinden birçok şey öğrenebilir.

Yorumlar kapatılmış.

İlgili Yazılar

Admuch RM Medya